Заготовка за месене с квас

Защо квасът е по-добрият набухвател от маята?

Хлябът с квас е приготвен с естествена закваска, която представлява смес от брашно и вода, оставена да ферментира в продължение на няколко дни. Тази закваска съдържа диви дрожди и бактерии, които се срещат естествено в природата. Когато закваската се добави към тестото, тези дрожди и бактерии започват да ферментират тестото, произвеждайки газа въглероден диоксид, който кара тестото да “бухне”.

Съществуват няколко причини, поради които закваската е по-добра за втасване на тестото от маята:

Положителни страни на закваската:

Аромат: Закваската има уникален, пикантен вкус, който е много търсен от любителите на хляба. Този вкус се дължи на процеса на ферментация, който създава сложни вкусове и аромати, които не могат да бъдат възпроизведени с търговска мая.

Усвояемост: Процесът на ферментация в закваската разгражда сложните въглехидрати и протеини, като ги прави по-лесно смилаеми. Това означава, че закваската често се понася по-добре от хора с чувствителност към глутен или други храносмилателни проблеми.

Ползи за здравето: Закваската съдържа полезни бактерии и дрожди, които са полезни за здравето на червата. Тези микроорганизми помагат за разграждането на храната, произвеждат витамини и поддържат здрава имунна система.

По-дълъг срок на годност: Тъй като закваската съдържа естествени консерванти, тя остава свежа по-дълго от хляба, приготвен с търговска мая. Това означава, че хлябът с квас може да се консумира в продължение на няколко дни, без да се разваля.

От своя страна маята има няколко отрицателни страни:

Аромат: Маята не добавя никакъв аромат към хляба и понякога може да създаде неприятен вкус или мирис, ако се прекали с нея.

Усвояемост: Търговската мая не разгражда сложните въглехидрати или протеини по същия начин, както квасът, което може да затрудни храносмилането при някои хора.

Опасения за здравето: Търговската мая често е генетично модифицирана и може да съдържа добавки или консерванти, които могат да бъдат вредни за някои хора.

По-кратък срок на годност: Хлябът, приготвен с мая, се разваля по-бързо от този с квас, което означава, че трябва да се консумира в рамките на няколко дни. Често оставен в плик, хлябът с мая ще мухляса, докато това при хляба с квас е доста рядко.

В заключение, макар че маята е удобен и широко използван втасател за тесто, закваската предлага многобройни предимства, които я правят по-добър избор за тези, които търсят по-ароматен, лесно смилаем и здравословен вариант на хляб.


Posted

in

by

бул. „Княз Александър Дондуков“ 49, 
София, 1000
България